Gehoorverlies en feestdagen – 9 tips

gehoorverlies en feestdagen

Het is december en de feestdagen komen er weer aan. Een leuke tijd, met feestelijke maaltijden en veel gezelligheid met familie en vrienden. Aan de andere kant worden deze dagen ook vaak als druk, stressvol en vermoeiend ervaren. Voor iemand die te maken heeft met slechthorendheid, is het een extra uitdaging om te kunnen genieten van deze dagen. Wij delen in dit artikel graag 9 tips voor gezellige en ontspannen feestdagen! 

9 tips voor ontspannen feestdagen

1. Vervang de batterijen

Ga goed van huis. Zorg ervoor dat de batterijen van uw hoorhulpmiddelen volledig zijn opgeladen en vervang de batterijen van uw hoortoestel(len). Het zou vervelend zijn als de batterijen net op zo’n moment leeg raken.

2. Ga aan het uiteinde van de tafel zitten

Ga aan het uiteinde van een tafel zitten. Zo kunt u iedereen goed zien en heeft u de minste afleiding om u heen.

3. Maak gebruik van Solo Apparatuur

Solo Apparatuur helpt u met het beter verstaan van spraak tijdens moeilijke luistersituaties, zoals tijdens een gezellig, maar druk, kerstdiner. Het verbetert de prestaties van uw hoortoestellen, maar is ook een fantastische oplossing voor mensen zonder hoortoestellen. Met Solo Apparatuur verkleint u de afstand tussen u en de spreker waardoor het verstaan verbetert. De stem van de spreker zal duidelijker te verstaan zijn, ook in grotere ruimten en gezelschappen. Zo kunt u actief meedoen met de gesprekken tijdens de feestdagen. Benieuwd naar de mogelijkheden?

4. Zorg voor voldoende licht

Tijdens de donkere feestdagen is het natuurlijk extra gezellig om wat kaarsjes aan te steken. Echter is dit helaas niet bevorderend voor het spraakafzien. Een lichte omgeving maakt liplezen gemakkelijker en het bespaart u veel energie. Gaat u bij iemand anders eten? Vraag vooraf of naast de kaarsjes er ook een goede lamp aan kan. U kunt ook zorgen dat u iets eerder aanwezig bent om zelf te kijken welke verlichting voor u goed werkt.

5. Kies zorgvuldig uw plekje aan tafel uit

Zorg ervoor dat u naast iemand gaat zitten met een duidelijke stem, met wie het klikt of bij wie u zich op uw gemak voelt. Als er een tafelschikking is, leg dan aan de gastheer/vrouw uit waarom u graag bij iemand anders wilt zitten. Als u het de gastheer/vrouw uitlegt, zal hier vast begrip voor zijn. Iedereen wil immers dat gasten zich op hun gemak voelen.

6. Geef uw oren even rust

Het is belangrijk om uw oren af en toe even wat rust te geven. Zoek bijvoorbeeld de keuken op en kijk of u daar iets kan betekenen. U kunt ook vragen of mensen nog iets willen drinken, dit wordt  natuurlijk altijd gewaardeerd én het biedt u een moment om even iets te doen met uw handen waardoor uw oren even rust krijgen.

7. Weg met die dip

Begint u moe te worden en uw luisterfocus te verliezen, maar is het feestje nog op volle gang? Drink dan een flink glas water en adem tien keer diep in door uw neus en door uw mond uit. Zet uw voeten stevig op de grond en trek uw schouders naar beneden. Zoek hiervoor even een rustig plekje op. U kunt ook een kleine wandeling voorstellen. Wat frisse lucht en beweging zal u (en de rest van de gasten) goed doen!

8. Trek uw eigen plan

Probeer los te laten ‘hoe het moet’ of ‘ja maar, dat wordt van ons verwacht’. Bedenk wat voor u zou kunnen bijdragen aan leuke en ontspannen feestdagen. Met Kerst kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om de dagen naar uw behoefte in te delen. U kunt alle activiteiten op Eerste Kerstdag inplannen, terwijl u Tweede Kerstdag voor een ontspannen dag met alleen uw gezin kiest. Kruip Tweede Kerstdag bijvoorbeeld lekker op de bank met Netflix of een filmpje en een schaaltje kerstkransjes. U kunt ook de etentjes loslaten en kiezen voor een ochtend-en middagbezoek aan familie of vrienden. Maak het gezellig en ga weer op tijd naar huis. Denk in oplossingen en niet in hoe u denkt ‘dat het moet’.

9. Geniet!

De allerbelangrijkste tip uit dit lijstje: geniet! Geniet van het samenzijn, zonder de verwachting aan uzelf of de verwachtingen aan anderen. U hoeft niet alle gesprekken te kunnen volgen, u hoeft niet tot laat te blijven en u hoeft niet alle feestdagen vol te plannen met bezoekjes en etentjes. Geniet en focus op alle contactmomenten die er wel zijn. U zult zien dat u door de energie die u bespaart door frustraties en angsten los te laten, u een gezellige en ontspannen dag heeft.

Wij zijn erg benieuwd of u nog andere handige tips heeft om de feestdagen ontspannen door te brengen met gehoorverlies. Deel ze onderaan het bericht op Facebook en inspireer ook andere slechthorenden voor gezellige en ontspannen feestdagen.

Laat die feestdagen maar komen!

 

Bron: 100procentslechthorend.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven